Lüks moda devlerine tedarik zinciri şoku!
İtalya Sanayi Bakanı Adolfo Urso, bazı yasa dışı uygulamaların “Made in Italy” markasının itibarını zedelediğini belirterek, tedarik zincirinde yasal ve sürdürülebilir üretimi belgeleyen bir sertifikasyon sistemi üzerinde çalıştıklarını açıkladı.

Fransız lüks grubu LVMH’ye bağlı kaşmir markası Loro Piana, tedarik zincirinde işçi hakları ihlalleri tespit edilmesinin ardından geçtiğimiz hafta yargı gözetimine alındı. Bu gelişme, 2024 başından bu yana benzer gerekçelerle yargı denetimine alınan beşinci lüks marka oldu.
Milano Mahkemesi, Loro Piana’nın daha yüksek kâr hedefiyle tedarikçilerini yeterince denetlemediğini belirtti.
BAKAN URSO: “SEKTÖRÜN TAMAMI CEZALANDIRILAMAZ”
Sanayi Bakanı Adolfo Urso, moda sektörü temsilcileriyle yaptığı toplantıda, “Birkaç şirketin yasa dışı davranışları, tüm sektörün itibarını zedeleyemez. Bu durum, örnek şirketleri ve dolayısıyla kalite ve mükemmellik sembolü olan Made in Italy markasını haksız yere cezalandırıyor,” dedi.
Urso, bakanlığın tedarik zincirindeki şirketlerin önceden yasal ve sürdürülebilir üretim yaptığını belgeleyen bir sistem üzerinde çalıştığını da duyurdu. Böylece markalar, alt yüklenicilerinin yasa dışı faaliyetlerinden sorumlu tutulmayacak.
DİĞER MARKALAR DA GÖZETİM ALTINDA
Loro Piana’dan önce Valentino, Dior, Armani ve İtalyan çanta markası Alviero Martini’nin bazı birimleri de benzer işçi sömürüsü iddialarıyla yargı gözetimine alınmıştı.
Savcılar, bu tür ihlallerin İtalya’daki moda üretiminde “genelleşmiş ve yerleşik bir yöntem” haline geldiğini belirtiyor.
Danışmanlık şirketi Bain’e göre, İtalya’da faaliyet gösteren binlerce küçük üretici, küresel lüks ürün üretiminin %50-55’ini gerçekleştiriyor. Bu nedenle tedarik zincirindeki etik sorunlar, yalnızca yerel değil, küresel etkiler de yaratıyor.
İŞÇİ SÖMÜRÜSÜNE KARŞI EYLEM PLANI
Mayıs ayında, İtalyan yargı ve siyasi otoriteleri, moda sektörü temsilcileri ve sendikalar, giyim ve aksesuar tedarik zincirinde işçi sömürüsüne karşı bir eylem planı imzaladı. Bu plan, sektördeki yaygın ihlallerin önüne geçmeyi hedefliyor.