Medyayı bırakan Aydın Doğan'ın yeni işi

Medya dünyasından çekilen Aydın Doğan, 45 yıllık serüvenin ardından yatırımlarını enerji, madencilik ve dijital finans gibi yükselen alanlara yöneltti.

Medyayı bırakan Aydın Doğan'ın yeni işi

Medya sektöründeki 45 yıllık serüvenini noktalayan Aydın Doğan, geleceğin sektörlerine güçlü bir dönüş yaptı. Doğan Holding, 2024 yılında medya ve müzik sektöründeki son varlıklarını satarak madencilik, yenilenebilir enerji ve dijital finans gibi stratejik alanlara odaklanırken, 2030 yılına kadar her iş kolunda 1 milyar dolar değerlemeye ulaşmayı hedefliyor.

Forbes'ın haberine göre yatırım bankacılığından madenciliğe, otomotivden enerjiye pek çok sektörde iştirakleri olan Doğan Holding dendiğinde ilk akla gelen sektör kuşkusuz medyaydı ve holding, 2024 yılında medya sektöründeki son varlığını da satarak sektörden tamamen çıktı. 1988’de kurulan ve 37 yıl boyunca faaliyet gösteren Doğan Burda, 10 milyon dolar bedelle Re-Pie Portföy Yönetim Grubu’na satıldı.

(Doğan Holding 2023’te Milpa’daki yüzde 82 oranındaki hissesini 55 milyon dolar bedelle yine Re-Pie’a satmıştı.) Grubun bünyesinde 58 dergi bulunmaktaydı. Temmuz ayında açıklanan bu satışla birlikte Aydın Doğan, 1979 yılında Milliyet’i satın alarak adım attığı basın sektöründen 45 yılın ardından tamamen çekilmiş oldu.

Ardından Holding, iştiraki olan Doğan Müzik Yapım’ı (DMC) dünyanın önde gelen dijital müzik şirketlerinden Fransız Believe International’a sattı.

Ağustos 2024’te Doğan Şirketler Grubu Holding A.Ş.’den KAP’a yapılan açıklamaya göre DMC’nin yüzde 40 oranındaki hissesinin satış bedeli 38,2 milyon euro.

Holding, DMC’nin yüzde 60 hissesini de Nisan 2020’de 23,4 milyon dolara aynı gruba satmıştı. Böylece Türkiye’de medyaya dokunan bir şirketleri de kalmadı ama Kanal D, Romanya’da hâlâ Doğan Holding’in ve ülkenin en çok izlenen kanallarından biri olarak yayın hayatına devam ediyor.

MADEN PEŞİNDE

2024 Doğan Holding ve Onursal Başkanı Aydın Doğan için geleceğin konumlanması açısından önemli bir yıldı. Kendisi ile özdeşleşmiş sektörlerden çıkan Doğan Holding, Ortadoğu Otomotiv Ticaret ve Kurmel Holding’den Gümüştaş Madencilik ve Doku Madencilik şirketlerinin yüzde 75’er hissesini toplam 136,5 milyon dolara almak üzere pay devir sözleşmesi imzaladığını bildirdi.

Doğan Holding, madencilik yatırımları ile özellikle batarya endüstrisinin hammaddeleri olan bakır, kurşun ve pirit üretimi alanlarında büyümek istiyor.

Doğan, 2023 yılında akaryakıt sektöründe faaliyet gösteren Aytemiz’deki hisselerini, Rus Tatneft’e 168 milyon dolara satarak bu sektörden de çıkmıştı.

Piyasa değeri 35 milyar TL seviyesinde olan Holding, özellikle yenilenebilir enerji, madencilik ve dijital finansal hizmetler alanlarında yatırımlarını sürdürüyor. 2030 yılına kadar her bir stratejik iş kolu için 1 milyar dolar değerlemeye ulaşmak gibi iddialı bir hedefleri var.

Aydın Doğan, kurucusu olduğu Doğan Holding’in yönetim kurulu başkanlığını dönüşümlü olarak üstlenmeleri üzere 2009 yılında şirketlerindeki ikinci kuşağı temsil eden dört kızına devretmişti.