Mehmet Şimşek yatırım için Körfez’i geziyor, Türkiye’de Arap iş insanları adalet arıyor
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Körfez ülkelerine giderek yatırımcı çekmeye çalışırken, gün geçmiyor ki Türkiye'de dolandırılan bir Arap veya Ortadoğulu iş insanı çıkmasın. Tüm bu olumsuz örnekler Türkiye'nin Körfez sermayesini çekmesinin önünde büyük engel teşkil ediyor.

Ortadoğu’dan Türkiye’ye yatırım için gelen iş insanlarının yaşadığı mağduriyetler dikkat çekiyor. Son olarak Lübnanlı iş insanı Saad Al Janabi, Türkiye'deki hukuki süreçlerden sonuç alamayınca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a mektup yazarak yardım talebinde bulundu. Al Janabi’nin yaşadığı bu durum, yalnızca bireysel bir sorun olmanın ötesinde, son dönemde benzer şekilde mağduriyet yaşayan diğer Arap yatırımcıların da hikâyeleriyle birlikte, Türkiye’nin yatırımcılar nezdindeki imajına yönelik önemli soru işaretlerini gündeme taşıyor.
Toygun Atilla'nın haberine göre; Yatırım yapmak için geldiği Türkiye'de mağdur olmuştu.
Hukuk mücadelesinden sonuç alamayınca çareyi Cumhurbaşkanı Erdoğan'a mektup yazmakla bulmuştu.
SAHTE İMZAYLA DOLANDIRILAN KUVEYTLİLER
İşin kötüsü Lübnanlı Saad Al Janabi, mağdur olduğunu iddia eden tek Ortadoğulu veya Arap iş insanı değil.
Örnekler o kadar çok ki,
3 gün önce Patronlar Dünyası'nda Eyüp Serbest yazmıştı. Kuveyt'in en büyük inşaat gruplarından Tamdeen'in, Kanal İstanbul güzergahında kurduğu yatırım şirketi, sahte imzayla dolandırılmıştı.
MUDURNU'DA 68 MİLYON DOLARLIK VURGUN
Bir başka büyük vurgun ise Bolu Mudurnu'da yaşandı...
Burj Al Babas olarak bilinen Bolu'nun Mudurnu İlçesi'nde 732 lüks şato villadan oluşan konut projesini satma vaadiyle, 59 Kuveytli 68 milyon dolar dolandırılmıştı.
İşte bu dolandırıcılık olayları Arap dünyasında Türkiye'nin imajını büyük ölçüde sarsıyor.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in yatırımcı getirme çabalarına da büyük sekte vuruyor.
ARAP TURİST AZALIYOR
En son geçtiğimiz hafta Türkiye Kültür Yolu Festivali kapsamında görüşme fırsatı bulduğumuz Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy da, Türkiye'de Arap turist oranın geçtiğimiz yıllara göre düştüğünü vurgulamıştı.
Arap turist sayısındaki azalmanın sebebi ise özellikle taksi ve restoranlarda bu kişilerden fazla ücret alınması ve kimi işletmelerde kötü davranılması olarak vurgulanıyor.
BOZULAN İNSAN KALİTESİ
Bir ülkede ekonominin bozulması ise sadece ekonomi bozulmuyor, insan kalitesi de bozuluyor.
Bu da maalesef kötü bir döngüye dönüşüyor.
Bir gün enflasyon düşer, ekonomi hale yola girer de, bozulan insan kalitesi nasıl düzelir? Sanırım, Hazine ve Maliye Bakanı ile ülkeyi yönetenler buna da kafa yormalı.