Altın madeninde heyelan dehşeti! Toprak nehri işçileri yuttu!

Anagold Madencilik tarafından işletilen Erzincan'ın İliç ilçesindeki Çöpler Altın Madeni'nde toprak kayması meydana geldi. İlk belirlemelere göre 9 işçi toprak altında kaldı.

Erzincan İliç'te Kanadalı SSR Mining ve Lidya Madencilik şirketlerinin ortaklığı olarak faaliyet gösteren Anagold Madencilik'in işlettiği altın madeninin bulunduğu alanda toprak kayması meydana geldi.

Çöpler köyündeki altın madeninin bulunduğu bölgede, büyük bir alanda toprak kayması meydana geldiği ihbarı üzerine olay yerine çok sayıda arama kurtarma ekibi sevk edildi.

Altın madeninde heyelan dehşeti! Toprak nehri işçileri yuttu! - Resim : 1

Toprak altında kalan işçileri kurtarma umuduyla çevredeki 9 ilden gelen AFAD ekipleri arama ve kurtarma çalışmaları başlattı.

Vali Hamza Aydoğdu toprak kaymasının ardından maden ocağına giderek incelemelerde bulundu. Aydoğdu “Toprak dışarı çıkarılıp istifleniyor. O sırada bir toprak kayması gerçekleşiyor. Toprak altında işçiler var. Sayısı belli değil” dedi.

BELEDİYE BAŞKANI 10-12 İŞÇİ VAR

Erzincan Belediye Başkanı Bekir Aksun 10-12 işçinin toprak altında olduğunu belirtti.

YERLİKAYA: 9 İŞÇİDEN HABER ALINAMIYOR

İçişleri Bakanı Ali Yerilkaya 667 işçiden 9'undan haber alınamadığı belirterek 400 kişiyle arama kurtarma çalışmalarının sürdürüldüğüni açıkladı.

ADLİ SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ise yaptığı açıklamada "Olayla ilgili İliç Cumhuriyet Başsavcılığınca adli soruşturma başlatılmış olup 4 Cumhuriyet Savcısı görevlendirilmiştir" dedi.

Altın madeninde heyelan dehşeti! Toprak nehri işçileri yuttu! - Resim : 2

MADENİ İŞLETEN FİRMADAN İLK AÇIKLAMA

Toprak kaymasının yaşandığı maden sahasının işletmecisi Anagold şirketi, olaya ilişkin bir açıklama yaptı.

“Yaşadığımız bu zorlu süreçte en önemli önceliğimizin, çalışanlarımız ve yüklenicilerimizin sağlık ve güvenliği olduğunu bir kez daha hatırlatmak isteriz” denilen açıklamada, “Anagold acil durum müdahale ekipleri ve AFAD birimlerine yapılan acil bilgilendirmeden hemen sonra, olayın meydana geldiği bölgede gerekli güvenlik önlemleri alınırken, tüm müdahaleler için hızlıca aksiyona geçildi" ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, “Yaşanan bu elim olayın etkilerini en aza indirmek için gerekli tüm adımları atmaya devam ederken, olayın ivedilikle açığa kavuşturulması için tüm imkanlarımızı seferber edeceğiz” denildi.

SİYANÜR SIZINTISINDAN KAPATILMIŞTI

Çöpler Altın Madeni'ni işleten Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş., 2022’de maden sahasında siyanür sızıntısı olduğunu doğruladı. Sızıntı miktarının 8 kg olduğunu belirten şirket, bölgenin hemen temizlendiğini aktardı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, altın madeninin 21 Haziran’da faaliyetinin durdurulduğunu açıkladı. Ama 23 Eylül'de madenin yeniden faaliyetine izin verildi.

Madende göçmenin olduğu noktanın siyanür ve sülfürik asit dağları olduğu ileri sürüldü.

TMMOB: ‘FACİA GELİYOR’ DEDİK, FACİA GELDİ

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Anagold Madencilik tarafından işletilen Erzincan'ın İliç ilçesindeki Çöpler Altın Madeni'nde toprak kaymasına ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada “lliç Çöpler Altın Madeni işletmesi kapatılmalıdır ve rehabilite çalışmalarına başlanmalıdır dedik. Facia geliyor dedik... Facia geldi..." ifadeleri yer aldı.

TMMOB'un açıklaması şu şekilde:

* "Erzincan İliç Çöpler Altın Madeninde yaşanan facia, göz göre geliyorum diyen bir faciadır. 6 Aralık 2023 tarihinde İliç'de açtığımız iki ayrı davanın bilirkişi keşfindeydik. 2. Kapasite artırımı için Bakanlığın verdiği ÇED olumlu kararı ve Açık ocak işletme genişletmesi için verilen ÇED gerekli değildir kararına karşı açtığımız davalardı.

'İliç Çöpler Altın Madeni işletmesi kapatılmalıdır' ve 'rehabilite çalışmalarına başlanmalıdır' dedik. Facia geliyor dedik... Facia geldi... Öncelikle işçilerimizin sağ salim kurtarılmasını diliyoruz, geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Teknik ekibimiz ile bölgeye gitmek üzere hazırlık yapıyoruz.”

ÇALIK VE SSR MİNİNG ORTAKLIĞI

Toprak kaymasının yaşandığı Anagold Madencilik, ABD merkezli SSR Mining şirketi ve Çalık Holding'e ait Lidya Madencilik şirketi ortaklığında faaliyetlerini gösteriyor.

ŞİRKET, TÜM FAALİYETLERİNİ DURDURDU

Öte yandan, madenin sahibi olan SSR Mining Inc. Erzincan'daki madende meydana gelen büyük bir kayma nedeniyle tüm faaliyetlerin askıya alındığını duyurdu.