Libya ile havacılıkta kritik anlaşma! Türkiye merkezli şirket üstlendi
Libya, altyapı reformları kapsamında sivil havacılık sistemini modernize etmek için Türkiye merkezli ALBAWABAH şirketiyle anlaşmalar imzaladı. Bu gelişme, Yunanistan’ın tek taraflı deniz adımlarına karşı Türkiye Petrolleri ile enerji iş birliği mutabakatı da devreye almasının ardından gerçekleşti.

Libya, Türkiye ile stratejik ortaklıklarını hem ulaşım hem enerji alanlarında derinleştirme yoluna gidiyor.
SİVİL HAVACILIK ALTYAPISINI TÜRK ŞİRKET YENİLEYECEK
Ülkenin yeniden inşası sürecinde önemli rol oynayan Libya Kalkınma ve Yeniden İmar Fonu, havacılık altyapısının yenilenmesi amacıyla Türk şirketi ALBAWABAH Hizmetleri Limited Şirketi ile bir dizi stratejik sözleşme imzaladı.
Anlaşmalar kapsamında, Libya’daki birçok havalimanında hava trafik iletişim sistemlerinin ve navigasyon altyapısının modernize edilmesi planlanıyor.
HEDEF UÇUŞ GÜVENLİĞİ VE ALTYAPIDA MODERNLEŞME
Fon Genel Müdürü Mühendis Bilkassem Halife Hafter tarafından imzalanan sözleşmeler, sivil havacılık alanında hizmet kalitesinin artırılmasını ve uluslararası standartlara uygun bir altyapı kurulmasını hedefliyor.
Modernizasyonun, uçuş güvenliğini artırarak Libya’nın küresel hava ulaşım sistemlerine entegrasyonunu güçlendirmesi bekleniyor.
Anlaşmanın Türk tarafında yer alan ALBAWABAH Hizmetleri, 2017 yılında İstanbul’da kurulan çok uluslu bir şirket. Türkiye genelinde üretici firmalarla çalışan şirket, ithalatçı kişi ve kurumlar adına ürün tedarikinden gümrük işlemlerine kadar tüm süreci yürütüyor. ALBAWABAH, son yıllarda Orta Doğu ve Kuzey Afrika'da altyapı, lojistik ve teknik hizmet alanlarında da faaliyetlerini yaygınlaştırmış durumda.
ENERJİDEKİ ORTAKLIĞIN ARDINDAN GELDİ
Libya’nın Türkiye ile geliştirdiği stratejik iş birliği yalnızca havacılıkla sınırlı değil. Geçtiğimiz günlerde Libya yönetimi, Yunanistan’ın Girit’in güneyindeki ihtilaflı deniz sahalarında tek taraflı hidrokarbon arama faaliyetlerine karşılık, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ile denizdeki dört farklı sahada jeolojik ve jeofizik çalışmalar yapılması konusunda bir mutabakat zaptı imzalamıştı.
Trablus yönetimi, bu adımı “egemenlik haklarının savunulması” olarak nitelendirmişti. Türkiye ise daha önce Doğu Akdeniz’de imzaladığı deniz yetki alanı anlaşmalarıyla Libya ile deniz iş birliğini bölgesel dengeler açısından kritik bir seviyeye taşımıştı.
Yunanistan ise Türkiye ile Libya'nın imzaladığı bu mutabakat zaptını AB'ye şikayet etmişti.