Kurultay telefonları mı? 60 milyonluk haberleşme cihazı alınmış
CHP’li Kartal Belediyesi’nin meclis oturumundaki bir tartışma, kurultay delegelerine rüşvet olarak dağıtılan cep telefonlarını gündeme getirdi. AK Partili Adem Yıldız, ‘’2024 yılında 60 milyonluk haberleşme cihazı alınmış. Bunlar telsiz mi, cep telefonu mu? Benim aklıma kurultay geliyor’’ dedi.
Patronlar Kulisi'nden Ercan Öztürk’ün haberine göre, Kartal Belediyesi’nde dün yapılan bütçe görüşmelerine 60 milyonluk haberleşme cihaz alım ihalesi damga vurdu. Ak Parti Komisyon Üyesi Adem Yıldız, bütçe görüşmelerinde söz alarak çok konuşulacak önemli konuları gündeme getirdi. Yıldız, 2024 yılında 557 adet haberleşme cihazı alındığını ancak bunun hangi haberleşme cihazı olduğunun belirtildiğini ifade ederek şunları söyledi “2023 yılında haberleşme stoğumuz 186 adet, bunların toplam bedeli yaklaşık 6 milyon, 2024 yılında 557 adet haberleşme cihazı alınmış, toplamda 743 adet oluyor, toplam mali değeri de 72 milyon 500 TL’’
Telefonlar havada uçuşuyor
‘’Yıl içerisinde 359 adedini elimizden çıkarmışız, geri kalan 384 adet haberleşme cihazı stoklarımızda ve toplam maliyeti 60 milyon, böldüğümüz zaman bir haberleşme cihazı 150 bin Tl. Bu haberleşme cihazı ne? Benim aklıma cep telefonu geliyor. 384 adet 60 milyon değerinde haberleşme cihazı, tanesi ortalama 150 bin liraya gelen bu haberleşme cihazı ne?
Şimdi gündemde iddialar var, kurultaylar var, telefonlar havada uçuşuyor, Jemmer’ler havada uçuşuyor. Arkadaşlar bu haberleşme cihazları ne, bunlar telsiz midir, cep telefonu mudur, jammer mıdır, çıkın tek tek anlatın. Siz bunları 557 tane yıl içerisinde almışsanız, ön görmüşsünüz bunları dağıtacaksınız, niye toplu 384 tane tutuyorsunuz? Kamunun malını niye boşa kullanıyorsunuz? Biz işçinin maaşını ödeyemezken, 200 milyona yakın işçiye borcumuz var, ama siz cep telefonu alıyorsunuz’’ diye konuştu.
Bütçesi kadar borcu var
Kartal’ın geleceğinin riske atıldığını söyleyen Yıldız. “Kısa vade ve uzun vade borçlarımızın toplamı halk diliyle 3 milyar 300 milyon. Müdürlüklerin tahakkuk ettirmediği giderleri ile beraber, 5 milyardan fazla. Yani 2025 yılının bütçesi kadar borcumuz olduğunu düşünüyorum. Sonuç olarak, Kartal Belediyesi kaynaklarını etken kullanmak bir yana, gelir gider dengesini kuramıyor, şeffaflıkta büyük eksiklik var. Kentsel Dönüşüm yerine festivallere ödenen paralar, işçiye ödenmesi gereken paralar yerine faizlere harcanan kaynaklar, Kartal’ın geleceğini bu yönetim riske atıyor. Bu tablo her geçen gün büyüyen bir çöküşün ve halktan uzaklaşmanın en somut göstergesidir. Kartal’da daha fazla aynı şeyleri yaparak farklı sonuçlar beklenmez aynı sonuç çıkar, başka bir şey çıkmaz.
Belediye başkanı Yüksel'e hapis istendi
Kartal Belediyesi'ne ait 44 taşınmazı usulsüz olarak kiraya verdikleri iddiasıyla haklarında soruşturma açılan Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel ile beraber 21 sanık hakkında "görevi kötüye kullanma" suçundan geçtiğimiz ay iddianame hazırlanmıştı. İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı Özel Soruşturma Bürosunca hazırlanan iddianamede, 2019 ile 2021 yılları arasında Kartal Belediyesine ait 44 taşınmazın, Devlet İhale Kanunu'nun 51. maddesi hükümlerine aykırı olarak kiraya verildiği ve bu şekilde şüphelilerin görevlerini kötüye kullandıkları iddiası üzerine soruşturma başlatıldığı aktarıldı. İçişleri Bakanlığınca yapılan teftişe de yer verilen iddianamede, belediyeye ait taşınmazların kiraya verilmesinde hukuka aykırı davranıldığı, 44 ihalenin tamamının tek katılımcı ile rekabetten uzak bir ortamda gerçekleştiği vurgulandı.