Yok artık başkan! Heyelan bölgesine beton santrali
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın soruşturma başlattığı Büyükçekmece'de yeni bir skandal patlak verdi. Heyelan bölgesinde kalan ve aylık 34 bin TL'ye kiralanan araziye beton santrali yapıldı. Bölgede inşaat yapan şirketlere “Betonu buradan alacaksınız’ şartı konuldu.
Patronlar Kulisi’inden Ercan Öztürk'ün haberine göre, Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, Pınartepe Mahallesinde heyelan bölgesinde kalan yedi dönümlük araziye beton santrali yapabilmek için şeytani bir plan yaptı.. Altı dönümü hazineye, bir dönüm de belediyeye ait olan bölgeye beton santrali kurmak isteyen Akgün'ün belediye bünyesinde olan bir şirkete ihtiyacı vardı.. Tam da o sırada bir hayırsever devreye girdi. Doğukan Mudara isimli bir vatandaş, tek hissedarı olduğu 100 bin TL sermayeli Bütaş Tarım Sanayi isimli şirketini beş yıl süreyle satılmaması koşuluyla bedavaya Büyükçekmece Belediyesi'ne bağışladı. Planı tıkır tıkır işleyen Akgün, hibe bağışının kabulünü 5 Ekim 2020 tarihinde meclisten geçirdi.
BELEDİYE HİZMETLERİ İÇİN KULLANILACAK!
7 bin metrekarelik alanı beton santrali yapmak için ilk planı başarıyla sonuçlanan Başkan Akgün, ardından ikinci planını devreye soktu. Akgün, yedi dönümlük araziyi Belediyenin hizmetlerine katkı sunması amacıyla 10 Ocak 2023 tarih ve (29) sayılı Encümen Kararı ile 18 Ocak 2023 tarihinden itibaren 3 yıl süre ile yüzde yüz sermayesi Belediyeye ait Bütaş Tarım San. ve Tic. A.Ş. adına kiraya verdi. Belediyenin 'Uygun görülmüştür' görüşüyle beton santralinin önü açıldı. Beton santralinde yapılacak işler ise şöyle sıralandı: Yol bakım onarım yapılması, yeni yol yapım çalışmaları (asfalt, parke taş vb.), bu bölgede yapılacak çalışmalarda kullanılacak beton ihtiyacının karşılanması, karla mücadele, tuz depolama, parke taş depolama, stabilize malzeme depolama, gerektiğinde anlık ve acil müdahale edilebilmesi açısından kiralama yapılması.
BİR GÜN SONRA ORTAK BULUNDU!
Büyükçekmece Belediyesi'nde bir günde sonuçlanan işlere bir yenisi daha eklendi. 18 Ocak 2023 tarihinde Fen İşleri Müdürlüğünden 'Uygun görülmüştür' yazısı alan Hasan Akgün bir gün sonra buraya ortak buldu. Tepe Beton Sanayi isimli şirketle anlaşma yapıldı. 19 Ocak 2023 tarihinde Tepe Beton San. A.Ş. ile Bütaş Tarım San. ve Tic. A.Ş. arasında bir daire kirasına aylık 34. bin TL artı KDV ile kira sözleşmesi yapıldı.
BAŞKAN ONAYIYLA GEÇİCİ RUHSAT VERİLDİ
2023 YIlı Haziran ayı meclis oturumunda söz alan AK Partili Hasan Bacıoğlu, belediye hizmetleri için kurulan beton santralinin Büyükçekmece'de inşaat yapan şirketlere beton sattığını açıkladı.
Bacıoğlu'nun konuyla ilgili olarak da yazılı bir soru önergesi verdi. Soru önergesinde, ''Bu santralden çıkan hazır betonun nereye gittiği ile ilgili yaptığımız gözlemler ve çekilen fotoğraflardan da anlaşıldığı üzere Hilal Hill Pojesi kapsamında kullanılmakla birlikte Büyükçekmece ilçesi hudutları dahilindeki inşaat şantiyelerine de hazır beton satışı yapılmaktadır.Beton santralinin bulunduğu alanın Park Alanı dışında kalan kısımlar hazineye ait olup, hazineden gerekli izin alınmamış ve Hazineye bilgi verilmemiştir.Zemin açısından sakıncalı olan bölgede hiçbir yapılaşmaya izin verilmemesi gerekirken geçici ruhsat, başkanlık onayı ile verilmiştir'' ifadelerine yer verildi.
'BETONU DA BİZDEN ALACAKSINIZ'
'Büyükçekmece'de kentsel dönüşümü devrimi yapıyoruz' diyen Başkan Akgün bir taşla adeta üç kuş vurdu. Ada bazlı kentsel dönüşümü Bahaş Holding'e yaptıran Akgün, bu şirketlerin inşaatlarda kullanacağı betona da ortak oluyordu. Büyükçekmece'de inşaat yapmak isteyenler 2023 yılı itibariyle betonu buradan almak zorunda. Büyükçekmece'de Sabancı ve Paksoy Gruba ait devasa beton santralleri belediye santraliyle mücadele edebilmeleri imkansız hale geldi. Konuyla ilgili konuştuğumuz bir santral yetkilisi, ''Büyükçekmece'de iş yapmak isteyen şirketlere betonu kendilerinin işaret ettiği santralden alma şartı koşuyorlar. Dolayısıyla onlar da bunu kabul etmek zorunda kalıyorlar. Şu anda belediyenin beton santrali ile mücadele edemiyoruz'' dedi.
İBB KARARIYLA SAKINCALI ALAN İLAN EDİLMİŞ
AK Partili Hasan Bacioğlu, Beton santrali yapılan alanla ilgili olarak şunları söyledi:
Beton santralinin yapıldığı bölge ve civarı, zemin açısından sorunlu olması nedeni ile uzun yıllardır imar izni verilmemektedir.Söz konusu alan 16.01.2015 tarih, 134 sayılı İBB Meclis kararı ile onaylanan Büyükçekmece İlçesi, Pınartepe Mahallesi nazım İmar planında jeolojik sakıncalı alanda kalmaktadır. Beton Santrali ve çevresini kapsayan Pınartepe Mahallesi yıllardır imar beklerken, mülkiyeti Büyükçekmece Belediyesine ait olmayan 943 ada 1 parsel bitişiğindeki tescil dışı alan, iptal edilen ve imar planlarında Lise Tesis Alanı, İlköğretim Tesis Alanı, Sağlık Tesisi Alanı, Anaokulu ve Park alanında kalmaktadır. Park alanı dışındaki alanlarda belediyenin tasarruf hakkı bulunmamaktadır.