'Yakamoz Marina' projesine yargı freni! Mahkeme bir projeye daha 'dur' dedi…

Muğla 2. İdare Mahkemesi, MUÇEP’in Yakamoz Marina ile ilgili açtığı davayı karara bağladı. Mahkeme, “Projenin çevreye olumsuz etkisinin olacağı anlaşıldığı” gerekçesiyle, verilen “Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu” kararında hukuka uyarlık bulunmadığından iptal etti.

Patronlar Kulisi'nden Ercan Öztürk'ün haberine göre, Milas Kıyıkışlacık Mahallesi Pencereli Mevkiinde Tatsan Turizm A.Ş. tarafından yapılması planlanan Yakamoz Yat Limanı ve Çekek Yeri Projesi ile ilgili olarak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından verilen “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Olumlu Kararına” karşı Muğla Çevre ve Ekoloji Politikaları Derneği ve bir kısım bölge sakininin açtığı davayı 13 Mayıs 2025 tarihinde karar bağladı. Muğla İdare Mahkemesi bir kez daha, proje için hazırlanan ÇED raporunun hukuksuz olduğuna karar vererek iptal etti. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı avukatlarının, iptal edilen kararı Danıştay'a taşıdı.

BAKANLIK AVUKATLARI YENİ DİLEKÇEYLE TEMYİZ BAŞVURUSU YAPTI

MUÇEP, mahkeme kararıyla ilgili olarak bir yazılı açıklama yaptı. Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi, ''Muğla 2. İdare Mahkemesi açtığımız davada bir kez daha bilirkişi raporuna dayanarak, “Projenin çevreye olumsuz etkisinin olacağı anlaşıldığı” gerekçesiyle, Yakamoz Yat Limanı ve Çekek Yeri Projesine 2021 yılında Bakanlık oluruyla verilen “Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu” kararında hukuka uyarlık bulunmadığından 13.03.2025 tarihinde İPTALİNE karar vermiştir. Böylelikle proje ikinci kez iptal edilmiştir. Bu projeye ilişkin yapılması planlanan Dip Tarama için ÇED Gerekli Değildir kararı da 12.5.2025 tarihinde yine Muğla İdare Mahkemesi tarafından iptal edilmiştir. Biz Muğla Çevre Platformu ve Güllük Körfezi kıyısında yaşamını sürdüren insanlar ve tüm canlılar adına, Muğla’nın cennet köşelerinden birinin daha akla ve bilime aykırı gerekçelerle sermayeye peşkeş çekilmesine, sadece ve sadece ranta kurban edilmesine karşı mücadele etmeye devam edeceğiz.

NE OLMUŞTU?

Muğla İdare Mahkemeleri ÇED Olumlu kararı ve ÇED gerekli değildir kararını hukuki uyarlık olmadığı gerekçesiyle 1 Nisan 2022 tarihinde iptal etmişti.

Mahkemenin iptal kararının davalı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Tatsan A.Ş. tarafından temyizi üzerine Danıştay 4. Dairesi Ekim 2023’te her iki dava için de tek bir bilirkişi heyetinin değerlendirme yaparak “projenin çevresel etkilerinin değerlendirilmesi gerekir” diyerek iptal kararının bozulmasına karar vermişti. Bozma kararından sonra Muğla 2. İdare Mahkemesince 14.06.2024 tarihinde proje alanında 9 ayrı bilim dalından bilirkişilerden oluşan heyetle keşif yapılmıştı. 13.10.2024 tarihli bilirkişi raporunda ÇED Olumlu kararının İnşaat Mühendisliği ve Jeoloji Mühendisliği açısından uygun olduğu belirtilmesine karşın, diğer bilirkişiler olan Ziraat Mühendisliği, Su Ürünleri Mühendisliği, Hidrobiyoloji Bilimi, Biyoloji Bilimi, Deniz Ulaştırma Mühendisliği, Meteoroloji Mühendisliği ve Çevre Mühendisliği bilim dallarında ÇED Olumlu kararının uygun olmadığı belirtilmiştir.

Büyükçekmece'nin çehresini değiştirecek proje! Başkanın tüm malları onun üzerinde! Yeşil yıldız verdikleri otelin tabelasını söktüler! Vatandaşa Kent Lokantası kendilerine çilingir sofrası! Taşyapı'nın Şişli arazisi icradan satılığa çıktı! Erkan Kork'un araç filosu satışta!