İhracatta Cumhuriyet tarihinin rekoru kırıldı!
İhracat haziranda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8 artışla 20,5 milyar dolara ulaşırken, 267 milyar dolarla yıllık bazda Cumhuriyet tarihinin rekoru kırıldı.
TİM Başkanı Mustafa Gültepe, 2025’e 280 milyar dolarlık ihracat hedefiyle başladıklarını hatırlattı. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, "İhracatımız haziranda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8 artışla 20,5 milyar dolara ulaştı. Bu artış son bir yılın en yüksek aylık artışı oldu. Yıllık ihracatta ise 267 milyar dolarla Cumhuriyet tarihi rekoru kırıldı" dedi.
Haziran ile birlikte yılın ilk yarısını tamamladıklarını belirten Gültepe, şöyle devam etti:
“Genel Ticaret Sistemi (GTS) kayıtlarına göre, haziranda 20,5 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdik. Geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8 artıdayız. Ocak-Haziran döneminde altı aylık ihracatımız 131,4 milyar dolara, son 12 aylık ihracatımız ise 267 milyar dolara ulaştı. Altı aylık ihracatta yüzde 4,1, yıllıklandırılmış ihracatta yüzde 3,2 artıdayız. Haziran ayında hizmet ihracatımızın 9,5 milyar dolar civarında geleceğini tahmin ediyoruz. Sektörler özelinde baktığımızda otomotiv 3,4 milyar dolarla liderliğini sürdürdü. Otomotivi, 2,6 milyar dolarla kimyevi maddeler, 1,4 milyar dolarla çelik, 1,3 milyar dolarla elektrik elektronik ve 1,2 milyar dolarla hazır giyim takip etti. Toplamda 18 sektörümüz ihracatını artırdı. En çok ihracat yapan beş ilimiz İstanbul, Kocaeli, Bursa, Ankara ve İzmir şeklinde sıralandı. Haziran’da 864 firmamız ilk kez ihracat gerçekleştirdi. Paritenin ihracatımıza katkısı ise 622 milyon dolar oldu. Böylece paritenin son üç aydaki katkısı 1,6 milyar dolara ulaştı. En çok ihracat yaptığımız ülkeler Almanya, ABD, Birleşik Krallık, İtalya ve Fransa şeklinde sıralandı. 57 ülkede yüzde 50’nin, 108 ülkede yüzde 10’un üzerinde artış kaydettik. Genel tabloda ise 134 ülkeye ihracatımızı artırdık.”
İHRACATIN TABANA YAYILMASI GİDEREK DAHA ÇOK ÖNEM KAZANIYOR
Güncel gelişmeleri de değerlendiren Mustafa Gültepe, Türkiye’nin küresel pazarlarda rekabet gücünün zayıflamasının firmaların ihracat motivasyonunu azalttığını söyledi. İhracatta orta ve uzun vadeli hedefler için Türkiye’nin 2-3 yıl önceki rekabetçilik düzeyine dönmesi gerektiğini vurgulayan Gültepe, şunları söyledi.
“İhracat ailemize katılan firma sayısının giderek azalması bize ihracatın sadece büyüklüğü değil, yaygınlığı ve derinliği üzerine de düşünmemiz gerektiğini gösteriyor. Orta ve uzun vadeli hedeflerimiz için ihracatın tabana yayılması, yani tüm sektörlerimizin pozitif katkı vermesi büyük önem taşıyor. Oysa son aylarda 26 sektörün neredeyse yarısı eksi yazıyor. İhracatımızın önemli bir kısmını, az sayıda şehir ve firma gerçekleştiriyor. Bazı illerimizde ihracatın neredeyse tamamını tek bir sektör yapıyor. 2024’te toplam mal ihracatımızın yüzde 51’ini, hizmet ihracatımızın yüzde 30’unu ilk 1000 firmanın gerçekleştirdiğini de unutmamalıyız. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın da vurguladığı gibi; ihracatın dar bir ürün grubu veya alanla sınırlı olması, riskleri artırıyor. Anadolu’nun üretim gücü yüksek. Bu potansiyeli harekete geçirebilmemiz için yeni desteklere ihtiyacımız var. Büyük şehirlerle birlikte, Anadolu’nun da ihracata daha güçlü katılması gerekiyor. İşte tam da bu nedenle, sahada olmaya, bölgesel ihracat buluşmalarıyla firmalarımızın sorunlarını dinlemeye özen gösteriyoruz.”
E-İHRACATIN İMKÂNLARINDAN MAKSİMUM DÜZEYDE YARARLANMAK İSTİYORUZ
Mustafa Gültepe, bir yandan da yeni pazarlar bulmak için heyet programlarına hız kesmeden devam ettiklerini bildirdi. Haziran’da Mozambik ve Özbekistan’a heyet düzenlediklerini, temmuz ve ağustosta da Kamerun, Nijerya, Güney Kore ve Avustralya programlarının olduğunu belirten Gültepe, sözlerini şöyle tamamladı:
“Geleneksel ihracatın yanı sıra e-ihracatın imkânlarından da maksimum düzeyde yararlanmak istiyoruz. Firmalarımızın e-ihracat hacimlerini artırmalarını desteklemek için Ticaret Bakanlığımızın koordinasyonunda TİM e-ihracat sekreteryamız destek kılavuzu hazırladı. Bu kapsamda son olarak ABD ve Suudi Arabistan hedef ülkelere eklendi. Böylece 20’den fazla ülkedeki pazaryerlerinde yapılan satışlarda tanıtım, sipariş karşılama ve komisyon maliyetlerine yüzde 70’e varan oranlarda desteklerimiz devam ediyor. Benzer çalışmaları artırarak Türkiye'yi dünya e-ihracat pazarının en önde gelen oyuncularından biri yapmayı hedefliyoruz.”
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, dış ticaret verilerine ilişkin açıklamalarda bulundu. Bolat, "25 ayın 18’inde ihracatımızı artırmış olduk. Burada bir de yıllığa bakalım. Haziran itibarıyla son 12 ayda işte yeni bir rekor daha. 267 milyar dolar ile rekor kırdık. Bu da yüzde 3.2 artış demektir. İşte bu yıl 5.2 milyar dolar artırarak 261.8’den devraldık 1 Ocak tarihinde 267 milyar dolara hep birlikte sizlerle yıllık ihracatımızda rekor olan 267 milyar dolara ulaşmış olduk." dedi.